Getting My servis aircond To Work

Kami akan standby tools semua dalam van. Syaratnye kene offer awal untuk kami standby sparepart handphone tu.

Perkara ini biasanya berlaku kepada kereta-kereta yang diimport sepenuhnya (CBU) atau selepas aircon diservice. Tiada kerosakan sebenarnya kerana suhu aircon di kawal oleh satu suis yang meng 'on'kan dan meng'off'kan aircon kita secara automatik. Minta mekanik melaraskan suis ini supaya aircon lebih lama 'on'. three. Dalam perjalanan jauh, selepas beberapa ketika, aircon tak sejuk. Perkara ini berlaku kerana suis yang mengawal 'on' dan 'off' aircon tidak dapat berfungsi dengan baik atau injiap yang mengawal gasoline masuk ke dalam cooling coil rosak menyebabkan kemasukkan gas ke dalam cooling coil berlebihan dan menjadikan cooling coil beku atau ais terjadi hinggakan menghalang pengaliran fuel keluar dan menyebabkan hanya sebahagian cooling coil yang sejuk dan sebahagian lagi panas. Sekiranya ini terjadi, berhentikan kereta anda selama beberapa ketika (sehingga tiada lagi ais di paip gasoline) dan laraskan thermostat ke suhu yang paling kurang sejuk. Sekiranya berlaku lagi, maksudnya, injap atau suis aircon anda perlu di tukar. four. Air menitik. Perkara ini berlaku disebabkan seperti perkara 'three' di atas. 5. Angin aircon berbau busuk. ini berlaku kerana terdapat angin luar yang masuk ke dalam sistem saluran angin aircon kerta anda atau aircon anda telah terlalu lama tidak diservice hingga menyebabkan semua habuk dan basah telah berkulat dan mengeluarkan bau busuk. six. Asap putih keluar Sebenarnya asap putih itu adalah kotoran dan wap air yang terjadi. kerana gas terlalu sejuk. Sebabnya adlah seperti di 'three'. seven. Corong keluar angin aircon berminyak. Jika ini berlaku, maksudnya cooling coil anda telah mengalami kebocoran dan lama kelamaan gasoline akan habis dan angin aircon akan panas. Berdasarkan pengalaman saya, saya cadangkan aircon diservice setiap setahun setengah atau dua tahun dan untuk perjalanan jauh di highway, jangan laraskan thermostat pada suhu tersejuk kerana ini akan merosakkan injap cooling coil. Dan untuk pengguna kereta buatan Malaysia, jangan terlalu 'bermain' dengan thermostat aircon anda kerana ianya sangat sensitif. Kos untuk membaikinya agak mahal. Duplicate and Acquire :

Sebelum ni kompressor dh pernah rosak sekali. Baru seminggu tukar. Saya just nak tau bunyi bising tu berpunca dari apa. Sebab bunyi tu akan hilang bila jalan laju. ReplyDelete

salam bos kawan nak tanye kenape kerata kawan wira 1.six bile on aircon tgh jem atau menungu temperature kerata nain selagi x tutop dye akn naik klau tutop jarum dye duduk tengah2 mohon pencerahan radiator dah cuci termos get started dah cabot masih lg jadi mcm 2.... mohon pencerahan

Anda dapat menghidu bau yang kurang menyenangkan daripada air-affliction. Bau yang kurang meyenangkan selalunya disebabkan oleh bakteria, kulat atau pengumpulan air. Situasi ini tidak akan berlaku sekiranya anda membersihkan penghawa dingin dengan lebih kerap. Ini adalah salah satu situasi yang memerlukan proses cucian kimia terhadap aircond.

Tujuan Sirip aircond ini adalah untuk membebaskan hawa sejuk yang akan ditarik oleh blower. Sirip ini sangat nipis dan lembut seperti helaian buku.

2. Bole tak saya terus menggunakan teknik saya di atas itu, untuk beberapa bulan lagi memandangkan kos nak tukar kompresor dan lain2 memakan kos harga yang tinggi.

Satu lagi adalah sebab SENSOR Cooling Coil kena ganti sebab sensor ini kadang2 maklum suhu sudah sejuk tapi sebenarnya suhu masih panas. Banyak org tanya tentang ini, rasanya sudah menjawab. Ni contoh sensor cooling coil

regular.Bila saya parking kereta 5-ten minit dlm keadaan enjin on aircond on tetiba aircond kereta ni jadi panas x sejuk.Bila tekan paddle minyak sedikit baru terasa angin aircond sejuk.Apa masalahnya yer?Minta penjelasan.

Kemudian pasang coil dan pastikan juga sama kedudukkan yg asal. Blower akan berpusing dgn sempurna jika coil dipasang dgn betul. Kebiasaannya kesalahan kita nak Check Their Offer cepat pastu tak tengok coil tu tak dipasang pada rangkanya dgn betul. 1 kesalahan pada pemasangan coil ni akan influence pd pemasangan yg lain hingga ke go over aircond tersebut. Ambil masa dan perhatikan betul2 In Shaa Allah tuan boleh lakukan..

Pernahkah anda terfikir mengapa setelah satu tempoh masa, udara daripada device aircon anda tidak begitu sejuk seperti sebelumnya? Adakah anda sedar bahawa sekiranya anda tidak mengekalkan servis aircond anda secara tetap, ia akan meningkatkan kos anda? Hal ini disebabkan aircond menggunakan tenaga yang lebih seterusnya meningkatkan kos elektrik dimana tidak kebanyakan orang yang sedar tentang hal ini.

Terima kasih atas perkongsian ilmu ttg aircond ni.sgt membantu dlm usaha menjimatkan kos selenggara,kos bil aircond.

Malaysia merupakan negara yang beriklim tropika dan hampir keseluruhan tahun akan menghadapi suhu panas, lembap dan haba secara tetap. Hidup dalam keadaan iklim yang tidak menentu mampu menjengkelkan sesiapa sahaja, terutamanya bagi anda yang sentiasa terlibat dengan kerja dalam rumah atau pejabat.

Assalamualaikum saya ada masalah penghawa dingin kereta toyota harrier bila begin kereta aircond panas dan compreser tk jalan bila off pastu on balik aircond menjadi sejuk pulak ape masalah aircond sye..... Tq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *